Pancakes z borówkami – La Bonita
Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Pancakes z borówkami

Liczba porcji: 2-3

Składniki:

  • Mąka pszenna 1 i 1/4 szkl.
  • Masło 2 łyżki rozpuszczonego
  • Maślanka 1 szkl.
  • Jajka 2 szt
  • Cukier 1 łyżka
  • Sól duża szczypta
  • Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
  • Cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • Tłuszcz do smażenia

Dodatki:

  • Borówka amerykańska lub jagoda 1 szkl.
  • Syrop klonowy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zmiksuj dokładnie tak aby nie było w nim grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Płaską patelnię do naleśników rozgrzewamy na średniej mocy i smarujemy dokładnie tłuszczem przy pomocy np. Pędzelka. Na patelnie wlewamy 3 – 4 porcje ciasta tworząc niewielkie placki – tak aby się nie dotykały. Na każdy z nich wsypujemy odrobinę borówek i smażymy ok 1 min aż ciasto urośnie i w połowie się „zetnie”. Następnie przy pomocy łopatki przewracamy na druga stronę i smażymy aż pancakes urosną i lekko się zarumienią. Odkładamy w ciepłe miejsce jeden na drugim aby nie wystygły. Naleśniki podajemy polane syropem klonowym.

Powrót do listy przepisów