Pancakes z borówkami
Liczba porcji: 2-3
Składniki:
- Mąka pszenna 1 i 1/4 szkl.
- Masło 2 łyżki rozpuszczonego
- Maślanka 1 szkl.
- Jajka 2 szt
- Cukier 1 łyżka
- Sól duża szczypta
- Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
- Cukier waniliowy 1 łyżeczka
- Tłuszcz do smażenia
Dodatki:
- Borówka amerykańska lub jagoda 1 szkl.
- Syrop klonowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zmiksuj dokładnie tak aby nie było w nim grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Płaską patelnię do naleśników rozgrzewamy na średniej mocy i smarujemy dokładnie tłuszczem przy pomocy np. Pędzelka. Na patelnie wlewamy 3 – 4 porcje ciasta tworząc niewielkie placki – tak aby się nie dotykały. Na każdy z nich wsypujemy odrobinę borówek i smażymy ok 1 min aż ciasto urośnie i w połowie się „zetnie”. Następnie przy pomocy łopatki przewracamy na druga stronę i smażymy aż pancakes urosną i lekko się zarumienią. Odkładamy w ciepłe miejsce jeden na drugim aby nie wystygły. Naleśniki podajemy polane syropem klonowym.