Opis: Delikatne, ucierane ciasto. Śliwki w połączeniu z cynamonem i orzechami zapewniają niezwykły smak.
Liczba porcji: 8
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
- 70 g orzechów włoskich
- 50 g cukru trzcinowego
- 35 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g zimnego masła
Składniki na ciasto:
- 6 dużych śliwek
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 75 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki
- 250 ml mleka
Orzechy siekamy drobno. Osobno siekamy resztę składników na kruszonkę i łączymy je z orzechami. Wkładamy do lodówki.
Śliwki kroimy na ósemki, zasypujemy łyżeczką cukru i cynamonem, odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i powoli dalej ucieramy. Dalej ucierając, dodajemy na przemian mąkę przesianą z proszkiem i mleko.
Połowę ciasta przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy połową kruszonki i wykładamy połowę śliwek. Wykładamy resztę ciasta, śliwki i kruszonkę.
Pieczemy w 180°C (góra/dół) przez godzinę. Jeśli ciasto zaczyna się za mocno rumienić, można przykryć je papierem do pieczenia, żeby zapobiec spaleniu.