Orzechowe ciasto ze śliwkami

Opis: Delikatne, ucierane ciasto. Śliwki w połączeniu z cynamonem i orzechami zapewniają niezwykły smak.

Liczba porcji: 8

Składniki:

Składniki na kruszonkę:

  • 70 g orzechów włoskich
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 35 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g zimnego masła

Składniki na ciasto:

  • 6 dużych śliwek
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 75 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki
  • 250 ml mleka

Orzechy siekamy drobno. Osobno siekamy resztę składników na kruszonkę i łączymy je z orzechami. Wkładamy do lodówki.

Śliwki kroimy na ósemki, zasypujemy łyżeczką cukru i cynamonem, odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i powoli dalej ucieramy. Dalej ucierając, dodajemy na przemian mąkę przesianą z proszkiem i mleko.

Połowę ciasta przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy połową kruszonki i wykładamy połowę śliwek. Wykładamy resztę ciasta, śliwki i kruszonkę.

Pieczemy w 180°C (góra/dół) przez godzinę. Jeśli ciasto zaczyna się za mocno rumienić, można przykryć je papierem do pieczenia, żeby zapobiec spaleniu.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności