Omlet biszkoptowy z owocami

Bardzo puszysty, idealny na śniadanie w towarzystwie owoców lub konfitury.

Składniki :

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Do podania:

ulubione owoce, maliny, truskawki, borówki, banany

  1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka odłóż na bok.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli. Zacznij rozgrzewać olej na patelni na niskim ogniu.
  3. Dodaj do ubitych białek żółtka, mąkę i cukier. Delikatnie wymieszaj.
  4. Wlej masę omletową na środek patelni. Smaż około 3-4 minuty.
  5. Delikatnie ale pewnym ruchem przewróć omlet na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut.
  6. Podaj ciepły omlet z ulubionymi dodatkami.
Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności