Korzenne, wilgotne ciasto z pysznymi karmelowymi jabłkami.
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
Składniki na wierzch:
- 75 g masła
- 125 g cukru brązowego
- 2 jabłka
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 125 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 170 g jogurtu greckiego
Foremkę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia od spodu i po bokach. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.
Jabłka kroimy na cienkie półplasterki. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż się roztopi. Wylewamy na sód foremki, a na wierzchu układamy połówki jabłek. Odkładamy.
W jednej misce ubijamy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem ubijając na gładko. W drugiej misce łączymy pozostałe suche składniki. Do masy jajecznej dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy. Suche składniki dodajemy w 3 partiach, za każdym razem mieszając ciasto do ich połączenia. Masę wykładamy delikatnie do foremki, żeby nie naruszyć ułożonych jabłek. Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Pod foremkę warto podłożyć dodatkowy papier do pieczenia, ponieważ karmel może wypływać.
Po wyciągnięciu odstawiamy foremkę na 5 minut, a następnie ściągamy boczną część i wykładamy ciasto na talerz, odwracając je do góry nogami. Możemy podawać lekko podgrzane, jak szarlotkę.