Naleśniki lubimy cały rok. Jesienią proponujemy podać je z podsmażanymi na maśle jabłkami, z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- odrobina wody (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- 4 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- jogurt grecki do podania
Jajka i mleko dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę i sól. Mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. użyć miksera. Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cynamon i cukier. Całość dusimy, aż owoce lekko zmiękną.
Jeśli po odstaniu ciasto na naleśniki jest za gęste dodajemy odrobinę wody. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej, na odrobinie oleju. Przewracamy na drugą stronę, kiedy wierzch się zetnie i smażymy jeszcze chwilkę. Podajemy z jabłkami i jogurtem greckim.