Naleśniki z cytrynowym twarożkiem
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
Ciasto:
- Mleko 1,5 szkl
- Jajka 3szt
- Cukier 2 łyżki
- Mąką pszenna 1szkl.
- Masło 30g
- Szczypta soli
- Tłuszcz do smażenia
- Ew. Cukier z wanilią 1 łyżeczka
Dodatki:
- Ser biały twaróg 500g
- Śmietanka kwaśna 2-3 łyżki
- Skórka otarta z cytryny
- Miód 2 łyżki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zmiksuj blenderem na gładką konsystencję – możesz dodatkowo przelać ciasto przez sitko aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję słodkiej śmietanki. Płaską patelnię do naleśników rozgrzewamy na średniej mocy i smarujemy dokładnie tłuszczem przy pomocy np. Pędzelka. Ciasto wlewamy na patelnię przy pomocy chochelki i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni lekko potrząsając. Naleśnik smażymy, ok 1min lub, do momentu ścięcia się ciasta – wtedy placek przewracamy na druga stronę i smażymy jeszcze ok 1min. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim aby nie wyschły i nie wystygły.
W misce mieszamy widelcem twaróg. Dodajemy skórkę z cytryny oraz miód i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Usmażone naleśniki smarujemy pojedynczo twarogiem i zwijamy w rulon. Dodatkowo naleśniki można obsmażyć na maśle.