Naleśniki z cytrynowym twarożkiem

Naleśniki z cytrynowym twarożkiem

Naleśniki z cytrynowym twarożkiem

Liczba porcji: 3-4

Składniki:

Ciasto:

  • Mleko 1,5 szkl
  • Jajka 3szt
  • Cukier 2 łyżki
  • Mąką pszenna 1szkl.
  • Masło 30g
  • Szczypta soli
  • Tłuszcz do smażenia
  • Ew. Cukier z wanilią 1 łyżeczka

Dodatki:

  • Ser biały twaróg 500g
  • Śmietanka kwaśna 2-3 łyżki
  • Skórka otarta z cytryny
  • Miód 2 łyżki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zmiksuj blenderem na gładką konsystencję – możesz dodatkowo przelać ciasto przez sitko aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję słodkiej śmietanki. Płaską patelnię do naleśników rozgrzewamy na średniej mocy i smarujemy dokładnie tłuszczem przy pomocy np. Pędzelka. Ciasto wlewamy na patelnię przy pomocy chochelki i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni lekko potrząsając. Naleśnik smażymy, ok 1min lub, do momentu ścięcia się ciasta – wtedy placek przewracamy na druga stronę i smażymy jeszcze ok 1min. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim aby nie wyschły i nie wystygły.

W misce mieszamy widelcem twaróg. Dodajemy skórkę z cytryny oraz miód i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Usmażone naleśniki smarujemy pojedynczo twarogiem i zwijamy w rulon. Dodatkowo naleśniki można obsmażyć na maśle.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności