Naleśniki po bretońsku
Liczba porcji: 4
Składniki:
Naleśniki:
- Mąka pszenna 3 łyżki
- Mąką gryczana ¾ szkl.
- Mleko 1,5 szkl.
- Jajka 3szt
- Szczypta soli
- Masło rozpuszczone 30g
- Tłuszcz do smażenia
Nadzienie:
- Jajka 4 szt
- Szynka gotowana 4 plasterki
- Ser żółty 4 plastry
- Pieczarki 200g
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję słodkiej rzadkiej śmietanki. Naleśniki smaż na średnio rozgrzanej patelni wysmarowanej tłuszczem, aż będą lekko rumiane z każdej strony. Usmażone odkładaj na stosie w ciepłym miejscu.
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą aż zrobią się rumiane. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.
Patelnię ustawiamy na średnią moc. Wlewamy pół łyżeczki oliwy i układamy na niej naleśnik.
Następnie układamy plaster szynki oraz sera i ¼ usmażonych pieczarek. Na koniec na środku wbijamy jajko, uważając aby żółtko się nie rozlało. Smażymy chwilę na małej mocy a następnie
naleśnika zawijamy tak aby stworzyły rant ale tak aby jajko było ciągle widoczne. Zmniejszamy moc grzania i smażymy aż jajko się zetnie. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.