Naleśniki po bretońsku

Naleśniki po bretońsku

Naleśniki po bretońsku

Liczba porcji: 4

Składniki:

Naleśniki:

  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Mąką gryczana ¾ szkl.
  • Mleko 1,5 szkl.
  • Jajka 3szt
  • Szczypta soli
  • Masło rozpuszczone 30g
  • Tłuszcz do smażenia

Nadzienie:

  • Jajka 4 szt
  • Szynka gotowana 4 plasterki
  • Ser żółty 4 plastry
  • Pieczarki 200g
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję słodkiej rzadkiej śmietanki. Naleśniki smaż na średnio rozgrzanej patelni wysmarowanej tłuszczem, aż będą lekko rumiane z każdej strony. Usmażone odkładaj na stosie w ciepłym miejscu.

Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą aż zrobią się rumiane. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.

Patelnię ustawiamy na średnią moc. Wlewamy pół łyżeczki oliwy i układamy na niej naleśnik.
Następnie układamy plaster szynki oraz sera i ¼ usmażonych pieczarek. Na koniec na środku wbijamy jajko, uważając aby żółtko się nie rozlało. Smażymy chwilę na małej mocy a następnie
naleśnika zawijamy tak aby stworzyły rant ale tak aby jajko było ciągle widoczne. Zmniejszamy moc grzania i smażymy aż jajko się zetnie. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności