Banalnie prosty przepis na muffiny z borówkami. Sprawdzą się na deser albo słodkie śniadanie. Dzięki maślance są bardzo puszyste, wilgotne i długo utrzymują świeżość. Borówki można zamienić na dowolne owoce.
Składniki:
- 200 g borówek
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- 200 g maślanki
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy resztę suchych składników. W drugiej misce mieszamy jajko, olej i maślankę. Łączymy suche i mokre składniki, dorzucamy borówki i skórkę z cytryny. Mieszamy tylko do momentu, kiedy nie będzie widocznej suchej mąki. Przekładamy masę do do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy blachę na ok. 5 minut, potem wykładamy muffiny na kratkę do całkowitego ostygnięcia.