Muffiny z borówkami – La Bonita

Muffiny z borówkami

Banalnie prosty przepis na muffiny z borówkami. Sprawdzą się na deser albo słodkie śniadanie. Dzięki maślance są bardzo puszyste, wilgotne i długo utrzymują świeżość. Borówki można zamienić na dowolne owoce.

Składniki:

  • 200 g borówek
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 200 g maślanki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy resztę suchych składników. W drugiej misce mieszamy jajko, olej i maślankę. Łączymy suche i mokre składniki, dorzucamy borówki i skórkę z cytryny. Mieszamy tylko do momentu, kiedy nie będzie widocznej suchej mąki. Przekładamy masę do do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
Pieczemy w 180°C przez 25 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy blachę na ok. 5 minut, potem wykładamy muffiny na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności