Morelowe crumble z mascarpone – La Bonita

Morelowe crumble z mascarpone

Crumble to po prostu owoce zapieczone pod kruszonką. Świetnym dodatkiem są płatki owsiane. Do dania możemy użyć praktycznie wszystkich owoców, a podawać polecamy ze schłodzonym serkiem mascarpone.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g moreli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g mascarpone

Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki (większe na ósemki). Przekładamy do natłuszczonej blaszki o średnicy ok. 26-28 cm. Posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Masło rozpuszczamy w rondelku i chwilę studzimy. Dodajemy płatki owsiane, mąkę i cukier puder. Mieszamy i wykładamy równomiernie na owoce. Pieczemy ok. 20 minut w 200ºC, aż wierzch będzie lekko brązowy. Podajemy na ciepło z serkiem mascarpone.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności