Mini pizze z cukinii

Fit alternatywa dla tradycyjnej pizzy na pszennym spodzie. Do podania jako przekąska np. na kinderbal lub inną okazję.

Składniki:

  •  duża cukinia, około 400 g
  •  keczup dobrej jakości lub gęsty sos pomidorowy
  •  starty ser mozzarella, 100 g
  •  kilka oliwek
  •  kilka plastrów salami
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Umyj i osusz cukinię. Odetnij końce i pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm.

Ułóż plastry cukinii na blaszce do pieczenia i rozsmaruj na każdym z nich łyżeczkę sosu pomidorowego.

Posyp mozzarellą, ułóż plasterki salami i oliwek.

Piecz około 10-12 minut na górnej półce piekarnika.

Podawaj na ciepło przyprawione solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności