Greckie smaki zamknęliśmy w bułkach typu pita i polecamy je zamiast kanapek na wycieczkę czy piknik. Są szybkie w przygotowaniu.
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- 8 liści sałaty
- sól, pieprz
- 4 bułki typu pita
Tzatziki:
- 1 ogórek szklarniowy
- 1/2 pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
Mięso kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz, przyprawę gyros i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, aż się ładnie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka, pomidory w plasterki. Ogórka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odcedzamy wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i jogurt grecki. Doprawiamy solą i pieprzem. Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku. Każdą nadziewamy mięsem, dodatkami i sosem tzatziki.