Mini knysze z kurczakiem i sosem tzatziki

Greckie smaki zamknęliśmy w bułkach typu pita i polecamy je zamiast kanapek na wycieczkę czy piknik. Są szybkie w przygotowaniu.

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 8 liści sałaty
  • sól, pieprz
  • 4 bułki typu pita

Tzatziki:

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego

Mięso kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz, przyprawę gyros i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, aż się ładnie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka, pomidory w plasterki. Ogórka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odcedzamy wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i jogurt grecki. Doprawiamy solą i pieprzem. Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku. Każdą nadziewamy mięsem, dodatkami i sosem tzatziki.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności