Mieszanina

Mieszanina to potrawa składająca się ze składników wielkanocnego koszyczka. Podaje się ją na śniadanie z ćwikłą i chrzanem. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie mięs, które zostaną nam po świętach, aby się nie zmarnowały.

Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 1,5 kg mięs ze święconki (boczek wędzony, szynka, kiełbasa)
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 korzeń chrzanu
  • ew. olej do smażenia
  • do podania: ćwikłą, chrzan tarty, pieczywo

Mięsa kroimy w małe, niezbyt grube plastry. Chrzan obieramy i ścieramy na tarce. Jajka kroimy w ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię najpierw dodajemy boczek i podsmażamy lekko (jeśli jest bardzo chudy można dodać odrobinę oleju). Następnie dodajemy kiełbasę, ponownie podsmażamy, na koniec wrzucamy szynkę i znowu dusimy. Doprawiamy potrawę świeżo startym chrzanem i podajemy na ciepło z dodatkami.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności