Mieszanina to potrawa składająca się ze składników wielkanocnego koszyczka. Podaje się ją na śniadanie z ćwikłą i chrzanem. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie mięs, które zostaną nam po świętach, aby się nie zmarnowały.
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 1,5 kg mięs ze święconki (boczek wędzony, szynka, kiełbasa)
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 korzeń chrzanu
- ew. olej do smażenia
- do podania: ćwikłą, chrzan tarty, pieczywo
Mięsa kroimy w małe, niezbyt grube plastry. Chrzan obieramy i ścieramy na tarce. Jajka kroimy w ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię najpierw dodajemy boczek i podsmażamy lekko (jeśli jest bardzo chudy można dodać odrobinę oleju). Następnie dodajemy kiełbasę, ponownie podsmażamy, na koniec wrzucamy szynkę i znowu dusimy. Doprawiamy potrawę świeżo startym chrzanem i podajemy na ciepło z dodatkami.