Mazurek pomarańczowy

Mazurek na kruchym spodzie, z pysznym, słodko kwaśnym kremem pomarańczowym

Liczba porcji: 8-10

Składniki na ciasto:

  • 200 g maki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 1  łyżka cukru pudru

Składniki na krem:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 pomarańcze

Składniki na ciasto łączymy w malakserze lub ręcznie siekamy nożem i zagniatamy do połączenia składników. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy krem.

Pomarańcze myjemy, skórkę ścieramy na drobnej tarce. Z owoców wyciskamy sok. W rondelku umieszczamy jajka, żółtka i cukier. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników. Dodajemy masło oraz sok z pomarańczy i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Może to zając ok. 10-15 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy skórkę z pomarańczy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Prostokątną formę do tarty wykładamy ciastem i pieczemy przez ok. 15 minut, aż się zarumieni.

Na ostudzony spód wykładamy krem pomarańczowy. Mazurek dekorujemy według uznania, np. pokruszoną bezą, żurawiną, miętą, migdałami i jadalnymi kwiatami

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności