Mazurek na kruchym spodzie, z pysznym, słodko kwaśnym kremem pomarańczowym
Liczba porcji: 8-10
Składniki na ciasto:
- 200 g maki pszennej
- 100 g masła
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na krem:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru
- 80 g masła
- 2 pomarańcze
Składniki na ciasto łączymy w malakserze lub ręcznie siekamy nożem i zagniatamy do połączenia składników. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy krem.
Pomarańcze myjemy, skórkę ścieramy na drobnej tarce. Z owoców wyciskamy sok. W rondelku umieszczamy jajka, żółtka i cukier. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników. Dodajemy masło oraz sok z pomarańczy i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Może to zając ok. 10-15 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy skórkę z pomarańczy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Prostokątną formę do tarty wykładamy ciastem i pieczemy przez ok. 15 minut, aż się zarumieni.
Na ostudzony spód wykładamy krem pomarańczowy. Mazurek dekorujemy według uznania, np. pokruszoną bezą, żurawiną, miętą, migdałami i jadalnymi kwiatami