Marynowana fasolka szparagowa

Tak przygotowana fasolka świetnie sprawdzi się w zimie jako dodatek do obiadu lub składnik różnych dań.

Ilość porcji: 6 słoików

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej
  • 1 l wody
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

     

Na każdy słoik:

  • 1-2 liście laurowe
  • kilka kulek pieprzu ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 baldachim kopru
  • 2 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy łodyżki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy fasolkę, gotujemy ok. 5 minut i odcedzamy. W drugim garnku zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Do każdego słoika wkładamy liście laurowe, pieprz, gorczycę, koper i ziele angielskie.

Układamy ciasno fasolkę i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w dużym garnku, wypełnionym wodą na tyle, żeby sięgała do 3/4 słoików. Ostrożnie wyjmujemy słoiki i zostawiamy do wystygnięcia.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności