Tak przygotowana fasolka świetnie sprawdzi się w zimie jako dodatek do obiadu lub składnik różnych dań.
Ilość porcji: 6 słoików
Składniki:
- 2 kg fasolki szparagowej
- 1 l wody
- 250 ml octu spirytusowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Na każdy słoik:
- 1-2 liście laurowe
- kilka kulek pieprzu ziarnistego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 baldachim kopru
- 2 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy łodyżki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy fasolkę, gotujemy ok. 5 minut i odcedzamy. W drugim garnku zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Do każdego słoika wkładamy liście laurowe, pieprz, gorczycę, koper i ziele angielskie.
Układamy ciasno fasolkę i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w dużym garnku, wypełnionym wodą na tyle, żeby sięgała do 3/4 słoików. Ostrożnie wyjmujemy słoiki i zostawiamy do wystygnięcia.