Wytworne, ale bardzo proste w przygotowaniu danie. Najlepiej użyć małży mrożonych, wtedy nie ma ryzyka, że trafią się zepsute egzemplarze.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 kg mrożonych małży
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 5-6 ząbków czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
Czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i delikatnie podsmażamy czosnek.
Wlewamy pomidory i dusimy ok. 15 minut, aż woda odparuje i sos zgęstnieje.
W międzyczasie czyścimy małże z ewentualnych osadów i dokładnie je płuczemy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy małże i jeszcze chwilę podgrzewamy, często mieszając
Na sam koniec wrzucamy liście bazylii.