Małże w sosie pomidorowym

Wytworne, ale bardzo proste w przygotowaniu danie. Najlepiej użyć małży mrożonych, wtedy nie ma ryzyka, że trafią się zepsute egzemplarze.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 kg mrożonych małży
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii

Czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i delikatnie podsmażamy czosnek.

Wlewamy pomidory i dusimy ok. 15 minut, aż woda odparuje i sos zgęstnieje.

W międzyczasie czyścimy małże z ewentualnych osadów i dokładnie je płuczemy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy małże i jeszcze chwilę podgrzewamy, często mieszając

Na sam koniec wrzucamy liście bazylii.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności