Małże w białym winie

Najbardziej klasyczny przepis na małże. Małże krótko duszone w sosie z masła, białego wina, czosnku i szalotki z natką pietruszki. Idealny pomysł na kolację dla fanów owoców morza.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 kg świeżych małży
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • bagietka do podania

Małże oczyszczamy: szorujemy, nożykiem ściągamy bardziej oporne zabrudzenia. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odrzucamy otwarte egzemplarze.

Szalotkę i datę pietruszki drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek i szalotkę. Dodajemy wino oraz większość natki. Chwilę podduszamy. Wrzucamy oczyszczone małże i zakrywamy pokrywką. Dusimy ok. 5 minut, aż małże się otworzą, co jakiś czas potrząsając garnkiem.

Mule wykładamy do głębokich talerzy (wyrzucamy te zamknięte), polewamy sosem i posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z opieczoną bagietką i białym winem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności