Najbardziej klasyczny przepis na małże. Małże krótko duszone w sosie z masła, białego wina, czosnku i szalotki z natką pietruszki. Idealny pomysł na kolację dla fanów owoców morza.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 kg świeżych małży
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 200 ml białego wytrawnego wina
- bagietka do podania
Małże oczyszczamy: szorujemy, nożykiem ściągamy bardziej oporne zabrudzenia. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odrzucamy otwarte egzemplarze.
Szalotkę i datę pietruszki drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek i szalotkę. Dodajemy wino oraz większość natki. Chwilę podduszamy. Wrzucamy oczyszczone małże i zakrywamy pokrywką. Dusimy ok. 5 minut, aż małże się otworzą, co jakiś czas potrząsając garnkiem.
Mule wykładamy do głębokich talerzy (wyrzucamy te zamknięte), polewamy sosem i posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy z opieczoną bagietką i białym winem.