Makaron w kremowym sosie z kurczakiem

Pomysł na szybki obiad z kurczakiem w roli głównej.

Składniki :

  • dwa filety z kurczaka o łącznej wadze 400g
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml bulionu lub wody
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 200 g makaronu
  • olej
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Filety z kurczaka natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką.
2. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w niskim, szerokim garnku. Włącz piekarnik na 200 stopni. Przygotuj małą blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
3. Połóż kurczaka na rozgrzanym oleju. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż na blachę i piecz około 15-20 minut.
4. W tym czasie do niskiego ganka, w którym smażył się kurczak dolej łyżkę oleju i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
5. Do cebuli dodaj plasterki pieczarek i poczekaj kilka minut aż odparują. Mieszaj od czasu do czasu.
6. Dolej bulion i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem.
7. Gotuj przez kilka minut aż sos zgęstnieje.
8. Podaj z makaronem ugotowanym al dente, pokrojonym kurczakiem i natką pietruszki.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności