Mięsny, pełen umami sos ragù to klasyka włoskiej kuchni. Przypadnie do gustu wszystkim fanom makaronu.
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 marchewka
- 1 laska selera naciowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g przecieru pomidorowego
- 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 1 łyżka mielonego oregano
- woda
- sól, pieprz
- 500 g makaronu tagliatelle
- natka pietruszki do podania
Marchewkę, seler i cebulę drobniutko siekamy, najlepiej w malakserze. W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa, aż zaczną lekko przywierać do dna. Dodajemy mięso mielone i dalej smażymy, mieszając, żeby mięso się rozdzieliło. Kiedy będzie rumiane dodajemy przecier pomidorowy i ponownie chwilę podsmażamy. Do mięsa wlewamy wino i na małym ogniu gotujemy, aż większość wyparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy alkohol się zredukuje dolewamy wodę – tyle, żeby zakryła mięso i dodajemy oregano. Gotujemy dalej na małym ogniu minimum 1 godzinę, najlepiej dwie. W razie potrzeby dolewamy wodę.
W drugim garnku grzejemy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego sos mięsny i mieszamy delikatnie, najlepiej szczypcami. Wykładamy na talerze i podajemy posypany natką pietruszki.