Makaron tagliatelle z sosem ragù

Mięsny, pełen umami sos ragù to klasyka włoskiej kuchni. Przypadnie do gustu wszystkim fanom makaronu.

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 marchewka
  • 1 laska selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka mielonego oregano
  • woda
  • sól, pieprz
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • natka pietruszki do podania  

Marchewkę, seler i cebulę drobniutko siekamy, najlepiej w malakserze. W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa, aż zaczną lekko przywierać do dna. Dodajemy mięso mielone i dalej smażymy, mieszając, żeby mięso się rozdzieliło. Kiedy będzie rumiane dodajemy przecier pomidorowy i ponownie chwilę podsmażamy. Do mięsa wlewamy wino i na małym ogniu gotujemy, aż większość wyparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy alkohol się zredukuje dolewamy wodę – tyle, żeby zakryła mięso i dodajemy oregano. Gotujemy dalej na małym ogniu minimum 1 godzinę, najlepiej dwie. W razie potrzeby dolewamy wodę.

W drugim garnku grzejemy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego sos mięsny i mieszamy delikatnie, najlepiej szczypcami. Wykładamy na talerze i podajemy posypany natką pietruszki.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności