Orzo to makaron w kształcę ziaren ryżu. Proponujemy go w prostej wersji z włoskim boczkiem – pancettą oraz groszkiem.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 150 g pancetty
- 200 g makaronu orzo
- 650 ml bulionu warzywnego
- 200 g zielonego groszku
- 25 g parmezanu
- sól, pieprz
- świeża bazylia
Pancettę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy. Ściągamy z patelni, ale zostawiamy wytopiony tłuszcz. Na tę samą patelnię wsypujemy makaron i chwilę go podprażamy.
Następnie stopniowo, w etapach, dodajemy bulion (tak jak przy risotto).
Za każdym razem mieszamy i czekamy, aż wpłyń się wchłonie. Z ostatnią porcją bulionu dodajemy też groszek.
Kiedy cały bulion się wchłonie dodajemy pancettę oraz drobno starty parmezan.
Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy udekorowany świeżą bazylią.