Makaron orzo z pancettą i groszkiem

Orzo to makaron w kształcę ziaren ryżu. Proponujemy go w prostej wersji z włoskim boczkiem – pancettą oraz groszkiem.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 150 g pancetty
  • 200 g makaronu orzo
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 200 g zielonego groszku
  • 25 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Pancettę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy. Ściągamy z patelni, ale zostawiamy wytopiony tłuszcz. Na tę samą patelnię wsypujemy makaron i chwilę go podprażamy.

Następnie stopniowo, w etapach, dodajemy bulion (tak jak przy risotto).

Za każdym razem mieszamy i czekamy, aż wpłyń się wchłonie. Z ostatnią porcją bulionu dodajemy też groszek.

Kiedy cały bulion się wchłonie dodajemy pancettę oraz drobno starty parmezan.

Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy udekorowany świeżą bazylią.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności