Łosoś ze szparagami

Szybkie, proste, świeże i zdrowe danie. W sam raz na wiosenny obiad

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 400 g zielonych szparagów
  • 300 g fileta z łososia
  • 200 g śmietany
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Łososia polewamy połową soku z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Koperek siekamy.

Do miseczki dodajemy śmietanę, pozostały sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, koperek.

Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy łososia z obu stron po kilka minut.

Na drugiej patelni również rozgrzewamy oliwę. Dodajemy szparagi (wcześniej odrywamy zdrewniałe końcówki) i podsmażamy, aż zmiękną, około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerze wykładamy szparagi, sos koperkowy i łososia. Podajemy na ciepło z kawałkami cytryny.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności