Szybkie, proste, świeże i zdrowe danie. W sam raz na wiosenny obiad
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 400 g zielonych szparagów
- 300 g fileta z łososia
- 200 g śmietany
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Łososia polewamy połową soku z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Koperek siekamy.
Do miseczki dodajemy śmietanę, pozostały sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, koperek.
Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy łososia z obu stron po kilka minut.
Na drugiej patelni również rozgrzewamy oliwę. Dodajemy szparagi (wcześniej odrywamy zdrewniałe końcówki) i podsmażamy, aż zmiękną, około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerze wykładamy szparagi, sos koperkowy i łososia. Podajemy na ciepło z kawałkami cytryny.