Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 filety z łososia, po około 200 gram
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 2 garści szpinaku baby (około 50 gram)
  • parmezan (około 30 gram)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa

Przygotowanie:

Zdejmij skórę z łososia.

Oprósz go solą i świeżo mielonym pieprzem.

Rozgrzej oliwę na patelni.

Smaż łososia z obu stron przez około 3-4 minuty.

Zdejmij łososia z patelni, odłóż na bok.

Na patelni po smażeniu ryby zeszklij cebulę z czosnkiem, następnie dodaj odsączone i pokrojone w paseczki pomidory. Podsmażaj około 1 minuty aby pomidory oddały swój smak i aromat.

Zmniejsz ogień pod patelnią i powoli wlej śmietankę, pozwól jej chwilę pogotować się na patelni.

Dodaj do sosu śmietanowego dwie garści szpinaku, gotuj przez kilka minut aż szpinak odparuje i zmniejszy swoją objętość.

Zetrzyj parmezan i wsyp do sosu, zamieszaj do rozpuszczenia.

Włóż łososia do sosu śmietanowego, chwilę podgrzej.

Posyp pokrojoną natką pietruszki.

Podaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności