Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 filety z łososia, po około 200 gram
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów w zalewie
- 200 ml śmietanki 18%
- 2 garści szpinaku baby (około 50 gram)
- parmezan (około 30 gram)
- sól, świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
- oliwa
Przygotowanie:
Zdejmij skórę z łososia.
Oprósz go solą i świeżo mielonym pieprzem.
Rozgrzej oliwę na patelni.
Smaż łososia z obu stron przez około 3-4 minuty.
Zdejmij łososia z patelni, odłóż na bok.
Na patelni po smażeniu ryby zeszklij cebulę z czosnkiem, następnie dodaj odsączone i pokrojone w paseczki pomidory. Podsmażaj około 1 minuty aby pomidory oddały swój smak i aromat.
Zmniejsz ogień pod patelnią i powoli wlej śmietankę, pozwól jej chwilę pogotować się na patelni.
Dodaj do sosu śmietanowego dwie garści szpinaku, gotuj przez kilka minut aż szpinak odparuje i zmniejszy swoją objętość.
Zetrzyj parmezan i wsyp do sosu, zamieszaj do rozpuszczenia.
Włóż łososia do sosu śmietanowego, chwilę podgrzej.
Posyp pokrojoną natką pietruszki.
Podaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.