Danie idealne na świąteczny obiad. Pomarańcze i rozmaryn świetnie komponują się z łosiem, a dodatek żurawiny to idealny twist.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g filetów z łososia
- 500 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Sos żurawinowy:
- 500 g żurawiny świeżej
- 250 ml soku pomarańczowo
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki miodu
Wszystkie składniki na sos żurawinowy umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsty sos. Trwa to ok. 30-40 minut.
Łososia kroimy na 4 porcje. Solimy i pieprzymy z obu stron. Podsmażamy każdą stronę do zarumienienia na patelni z oliwą z oliwek. Rybę wyciągamy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy, aż sos się zagęści. Następnie ponownie wkładamy rybę i jeszcze chwilę dusimy ją w sosie, polewając co jakiś czas. Gotowego łososia serwujemy z sosem żurawinowym.