Łosoś pomarańczowo-rozmarynowy z sosem żurawinowym

Danie idealne na świąteczny obiad. Pomarańcze i rozmaryn świetnie komponują się z łosiem, a dodatek żurawiny to idealny twist.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sos żurawinowy:

  • 500 g żurawiny świeżej
  • 250 ml soku pomarańczowo
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki miodu

Wszystkie składniki na sos żurawinowy umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsty sos. Trwa to ok. 30-40 minut.

Łososia kroimy na 4 porcje. Solimy i pieprzymy z obu stron. Podsmażamy każdą stronę do zarumienienia na patelni z oliwą z oliwek. Rybę wyciągamy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy, aż sos się zagęści. Następnie ponownie wkładamy rybę i jeszcze chwilę dusimy ją w sosie, polewając co jakiś czas. Gotowego łososia serwujemy z sosem żurawinowym.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności