Lokma to tureckie mini pączki z ciasta drożdżowego, pokryte syropem cukrowym. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi soku z limonki mają lekko kwaskowy smak.
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżki cukru
- 5 g suchych drożdży
- sok z 1/2 limonki
- 1 szczypta soli
- ok. 300 ml letniej wody
Syrop cukrowy:
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- sok z 1/2 limonki
- skórka otarta z limonki do dekoracji
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na ciasto mieszamy dokładnie. Wodę dodajemy stopniowo, aż uzyskamy gęste, ale jeszcze lejące się ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę, żeby urosło. W międzyczasie przygotowujemy syrop. Składniki umieszczamy w rondelku. Mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy, nie mieszając, przez ok. 10 minut.
W głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju do temperatury 180°C. Łyżeczką nabieramy małe porcje ciasta i wrzucamy na olej. Smażymy kilka minut, aż będą złoto-brązowe, co jakiś czas je obracając.
Usmażone lokmy przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Do miski przelewamy syrop cukrowy, dodajemy lokmy i mieszamy, aż syrop je pokryje. Podajemy posypane skórką z limonki.