Lokma

Lokma to tureckie mini pączki z ciasta drożdżowego, pokryte syropem cukrowym. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi soku z limonki mają lekko kwaskowy smak.

Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 5 g suchych drożdży
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 szczypta soli
  • ok. 300 ml letniej wody

Syrop cukrowy:

  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • sok z 1/2 limonki

 

  • skórka otarta z limonki do dekoracji
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Składniki na ciasto mieszamy dokładnie. Wodę dodajemy stopniowo, aż uzyskamy gęste, ale jeszcze lejące się ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę, żeby urosło. W międzyczasie przygotowujemy syrop. Składniki umieszczamy w rondelku. Mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy, nie mieszając, przez ok. 10 minut.

W głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju do temperatury 180°C. Łyżeczką nabieramy małe porcje ciasta i wrzucamy na olej. Smażymy kilka minut, aż będą złoto-brązowe, co jakiś czas je obracając.

Usmażone lokmy przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Do miski przelewamy syrop cukrowy, dodajemy lokmy i mieszamy, aż syrop je pokryje. Podajemy posypane skórką z limonki.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności