Lody owocowe-jogurtowe na patyku

Lato to świetna okazja, żeby zrobić domowe owocowe lody. U nas owoce mieszają się ze słodką masą mleczno-jogurtową. Dodatek mleka skondensowanego sprawia, że biała część lodów nie zamarza „na kamień”, a pozostaje przyjemna i łatwa do jedzenia.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 200 g owoców, np. jagodowych
  • 1 łyżka miodu
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 g jogurtu greckiego

Umyte owoce z miodem umieszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, aż woda z owoców odparuje i otrzymamy gęstą masę. W międzyczasie mieszamy dokładnie jogurt z mlekiem skondensowanym. Do specjalnych pojemników silikonowych nakładamy najpierw trochę masy owocowej, a następnie wypełniamy resztę mlekiem z jogurtem. Możemy delikatnie zmieszać obie części wykałaczką, żeby uzyskać efekt przenikania. Pojemniki wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności