Lato to świetna okazja, żeby zrobić domowe owocowe lody. U nas owoce mieszają się ze słodką masą mleczno-jogurtową. Dodatek mleka skondensowanego sprawia, że biała część lodów nie zamarza „na kamień”, a pozostaje przyjemna i łatwa do jedzenia.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 200 g owoców, np. jagodowych
- 1 łyżka miodu
- 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 300 g jogurtu greckiego
Umyte owoce z miodem umieszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, aż woda z owoców odparuje i otrzymamy gęstą masę. W międzyczasie mieszamy dokładnie jogurt z mlekiem skondensowanym. Do specjalnych pojemników silikonowych nakładamy najpierw trochę masy owocowej, a następnie wypełniamy resztę mlekiem z jogurtem. Możemy delikatnie zmieszać obie części wykałaczką, żeby uzyskać efekt przenikania. Pojemniki wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.