Kurczak w cytrynowym sosie ze szparagami

Kurczak w kremowym sosie z cytryną, parmezanem i szparagami

 

Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 1 kg ud z kurczaka
  • 400 g zielonych szparagów
  • 1/2 cytryny
  • 20 g parmezanu
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i startymi ząbkami czosnku.

Smażymy na małej ilości oleju, na małym ogniu, z obu stron, aż będzie mocno zarumieniony. Ściągamy z patelni, zbieramy większość oleju, odrobinę zostawiamy.

Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Z cytryny wyciskamy sok. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Na patelni podsmażamy szparagi przez 1-2 minuty, następnie dolewamy sok z cytryny oraz śmietankę. Gdy całość się podgrzeje wsypujemy starty parmezan i dokładnie mieszamy.

Wkładamy podsmażonego kurczaka i jeszcze chwilę dusimy całość.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności