Kurczak w kremowym sosie z cytryną, parmezanem i szparagami
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 1 kg ud z kurczaka
- 400 g zielonych szparagów
- 1/2 cytryny
- 20 g parmezanu
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i startymi ząbkami czosnku.
Smażymy na małej ilości oleju, na małym ogniu, z obu stron, aż będzie mocno zarumieniony. Ściągamy z patelni, zbieramy większość oleju, odrobinę zostawiamy.
Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Z cytryny wyciskamy sok. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Na patelni podsmażamy szparagi przez 1-2 minuty, następnie dolewamy sok z cytryny oraz śmietankę. Gdy całość się podgrzeje wsypujemy starty parmezan i dokładnie mieszamy.
Wkładamy podsmażonego kurczaka i jeszcze chwilę dusimy całość.