Kurczak gong bao z orzeszkami

Kurczak gong bao z orzeszkami

Kurczak gong bao z orzeszkami

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • Filet z kurczaka 500g
  • Prażone orzeszki ziemne 1szkl.
  • Imbir świeży ok 5cm
  • Cebula dymka (lub gruby szczypior) pęczek
  • Chilli ½ szt – można pominąć
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sos:

  • Bulion 150ml
  • Cukier brązowy 1 płaska łyżka
  • Ocet jabłkowy lub ryżowy 1 łyżka
  • Sos sojowy (ciemny) 3 łyżki
  • Skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę ok 3cm. Cebulę dymkę pokrój na podobne kawałki. Czosnek i imbir(ew. Chilli) posiekaj. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki sosu. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć czosnek z imbirem, a następnie kurczaka i smaż całość aż mięso się zarumieni. Dodaj połowę orzeszków ziemnych oraz dymkę i smaż jeszcze przez chwilę. Na końcu sos dokładnie wymieszaj i dolej do mięsa. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem. Kurczaka podajemy posypanego orzeszkami i dymką oraz z białym ryżem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności