Kurczak gong bao z orzeszkami
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
- Filet z kurczaka 500g
- Prażone orzeszki ziemne 1szkl.
- Imbir świeży ok 5cm
- Cebula dymka (lub gruby szczypior) pęczek
- Chilli ½ szt – można pominąć
- Czosnek 2-3 ząbki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sos:
- Bulion 150ml
- Cukier brązowy 1 płaska łyżka
- Ocet jabłkowy lub ryżowy 1 łyżka
- Sos sojowy (ciemny) 3 łyżki
- Skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę ok 3cm. Cebulę dymkę pokrój na podobne kawałki. Czosnek i imbir(ew. Chilli) posiekaj. W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki sosu. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuć czosnek z imbirem, a następnie kurczaka i smaż całość aż mięso się zarumieni. Dodaj połowę orzeszków ziemnych oraz dymkę i smaż jeszcze przez chwilę. Na końcu sos dokładnie wymieszaj i dolej do mięsa. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem. Kurczaka podajemy posypanego orzeszkami i dymką oraz z białym ryżem.