Kruche ciastka przygotowane z ugotowanych żółtek są niezwykle delikatne. Można je przygotować na każdą okazję, a w świątecznej wersji pięknie wyglądają z wyciętymi gwiazdkami. Jeśli użyjemy kwaśnego dżemu możemy je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: ok. 20 sztuk
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 surowe żółtka
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- gęsty dżem, np. malinowy
Surowe i ugotowane żółtka utrzeć razem. Posiekane drobno masło połączyć z przesianą mąką, cukrem i utartymi żółtkami. Całość zagnieść razem, rozwałkować na grubość ok. 6 mm i wykrawać ciasteczka. W połowie ciastek wyciąć w środku dziurki. Tak przygotowane ciastka wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Pieczemy w 200°C ok. 10-12 minut złoto. Czekamy aż wystygną. Na całych ciastkach rozsmarowujemy ok. 1 łyżeczkę gęstego dżemu i przykrywamy ciastkami z dziurką.