Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Liczba porcji: 2-4

Składniki:

Ciasto:

  • Mleko 1,5 szkl
  • Jajka 3szt
  • Mąką pszenna 1szkl.
  • Masło 30g
  • Sól 1/3 łyżeczki
  • Tłuszcz do smażenia

Farsz:

  • Cebula 2szt
  • Pieczarki 500g
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Kapusta kiszona garść
  • Oliwa do smażenia
  • Natka pietruszki garść
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Jajka i bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zmiksuj blenderem na gładką konsystencję – możesz dodatkowo przelać ciasto przez sitko aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję słodkiej śmietanki. Płaską patelnię do naleśników rozgrzewamy na średniej mocy i smarujemy dokładnie tłuszczem przy pomocy np. Pędzelka. Ciasto wlewamy na patelnię przy pomocy chochelki i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni lekko potrząsając. Naleśnik smażymy, ok 1 min lub, do momentu ścięcia się ciasta – wtedy placek przewracamy na druga stronę i smażymy jeszcze ok 1 min. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim aby nie wyschły i nie wystygły.

Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą aż się zarumienią i zmiękną. Następnie dodaejmy cebulę z czosnkiem i smażymy aż będą miękkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru zalewy i siekamy. Dodajemy do grzybów i dusimy na średniej mocy ok 10min, co jakiś czas mieszając. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności