Krokiety z pieczarkami
Liczba porcji: 2-4
Składniki:
Ciasto:
- Mleko 1,5 szkl
- Jajka 3szt
- Mąką pszenna 1szkl.
- Masło 30g
- Sól 1/3 łyżeczki
- Tłuszcz do smażenia
Farsz:
- Cebula 2szt
- Pieczarki 500g
- Czosnek 2-3 ząbki
- Kapusta kiszona garść
- Oliwa do smażenia
- Natka pietruszki garść
- Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- Jajka i bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zmiksuj blenderem na gładką konsystencję – możesz dodatkowo przelać ciasto przez sitko aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję słodkiej śmietanki. Płaską patelnię do naleśników rozgrzewamy na średniej mocy i smarujemy dokładnie tłuszczem przy pomocy np. Pędzelka. Ciasto wlewamy na patelnię przy pomocy chochelki i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni lekko potrząsając. Naleśnik smażymy, ok 1 min lub, do momentu ścięcia się ciasta – wtedy placek przewracamy na druga stronę i smażymy jeszcze ok 1 min. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim aby nie wyschły i nie wystygły.
Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą aż się zarumienią i zmiękną. Następnie dodaejmy cebulę z czosnkiem i smażymy aż będą miękkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru zalewy i siekamy. Dodajemy do grzybów i dusimy na średniej mocy ok 10min, co jakiś czas mieszając. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.