Krewetki po tajsku

Składniki:

  • 8 świeżych lub mrożonych krewetek
  • 100g makaronu udon (pszenne wstążki)
  • 1 mała marchew
  • 1 mała cukinia
  • kilka grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • olej, np. ryżowy
  • sezam
  • cebula dymka lub szczypior
  • orzeszki ziemne, garść

 

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z limonki

 

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w dużym garnku zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

W małym garnku podsmaż na oleju plasterki grzybów i pocięte w paski lub plasterki marchew i cukinię. Smaż tylko do czasu aż warzywa zmiękną.

Krewetki oczyść, jeśli są mrożone rozmroź. Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku i podsmaż czosnek, następnie dodaj kawałki chili i po chwili krewetki. Przykryj i duś je około 3 minut.

Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Makaron połącz z sosem i warzywami. Ułóż krewetki, posyp dymką, sezamem i pokruszonymi orzeszkami. Podaj z kawałkiem limonki.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności