Składniki:
- 8 świeżych lub mrożonych krewetek
- 100g makaronu udon (pszenne wstążki)
- 1 mała marchew
- 1 mała cukinia
- kilka grzybów
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 papryczki chili
- olej, np. ryżowy
- sezam
- cebula dymka lub szczypior
- orzeszki ziemne, garść
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w dużym garnku zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
W małym garnku podsmaż na oleju plasterki grzybów i pocięte w paski lub plasterki marchew i cukinię. Smaż tylko do czasu aż warzywa zmiękną.
Krewetki oczyść, jeśli są mrożone rozmroź. Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku i podsmaż czosnek, następnie dodaj kawałki chili i po chwili krewetki. Przykryj i duś je około 3 minut.
Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Makaron połącz z sosem i warzywami. Ułóż krewetki, posyp dymką, sezamem i pokruszonymi orzeszkami. Podaj z kawałkiem limonki.