Krem z marchwi w delikatnej i łagodnej odsłonie, podkręcony nutą pomarańczy i imbiru.
Składniki :
- 700 g marchewki
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać czosnek oraz imbir i podsmażyć przez 2-3 minuty. Wsypać pokrojone marchewki, doprawić słodką papryką i kurkumą. Warzywa smażyć przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. Wycisnąć sok z połowy pomarańczy i wlać do warzyw. Bulion zagotować w osobnym garnku. Podsmażone składniki zalać gorącym bulionem. Całość gotować przez ok. 20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Garnek zestawić z palnika, dodać mleko kokosowe, a następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Smacznego!