Liczba porcji: 6-8
Składniki:
- Pasternak 1szt
- Pietruszka 1 średnia lub 2 małe
- Kalafior ½ główki
- Por kawałek ok 15cm
- Ziemniak 1szt średniej wielkości
- Cebula 1szt
- Czosnek 2-3 ząbki
- Bulion warzywny 2l.
- Masło 2 łyżki
- Słodka śmietanka ½ szkl.
- Szynka długo dojrzewająca 8 plastrów
Przygotowanie:
Por pokrój w półplasterki a cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej masło i obsmaż na nim pora z cebulą aż zmiękną. Pietruszkę i pasternak obierz i pokrój w plasterki – wrzuć do garnka z cebulą. Kalafior pokrój na małe kawałki i dodaj do reszty warzyw. Czosnek pokrój w plasterki i wsyp do garnka. Całość zalej bulionem i zagotuj. Ziemniak obierz i pokrój w kostkę a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kiedy to się stanie dolej śmietankę i całość zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem. Plastry szynki rozłóż na papierze do pieczenia i praż w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 5-10 min. aż zrobią się rumiane. Zupę podawaj z chipsami z dojrzewającej szynki.