Kotlety mielone to dla wielu smak dzieciństwa. Z ziemniakami i mizerią lub buraczkami 🙂 Dlatego nie zapominamy nawet o tak tradycyjnych potrawach i nieprzerwanie kontynuujemy polską tradycję.
Do usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni.
Liczba porcji: 10 kotletów
Składniki:
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 cebula
- bułka tarta
- natka pietruszki
- koperek
- majeranek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko, drobno posiekaną cebulę, koperek i natkę pietruszki. Dolewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub bułki tartej.
Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto.