Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone to dla wielu smak dzieciństwa. Z ziemniakami i mizerią lub buraczkami 🙂 Dlatego nie zapominamy nawet o tak tradycyjnych potrawach i nieprzerwanie kontynuujemy polską tradycję. 

Do usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni.

Liczba porcji: 10 kotletów

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • koperek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko, drobno posiekaną cebulę, koperek i natkę pietruszki. Dolewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub bułki tartej.

Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności