Efektowne danie główne. Miętowy, słodko-kwaśny sos idealnie pasuje do jagnięciny. Polecamy podawać z zieloną sałatką i ziemniaczanym puree.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 6-8 kotlecików z jagnięciny
- 10 g listków mięty (ok. 1 drzewko)
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek + do smażenia
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- do podania: puree ziemniaczane, zielone listki
Miętę, syrop klonowy, ocet, obrany czosnek i oliwę blendujemy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
Oczyszczone i suche kotleciki polewamy połową sosu i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, żeby się zamarynowały.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na średnim ogniu smaży-my mięso, po 5-6 minut z każdej strony.
Podajemy z dodatkami, polane pozostałym sosem.