Kotleciki jagnięce w sosie miętowym

Efektowne danie główne. Miętowy, słodko-kwaśny sos idealnie pasuje do jagnięciny. Polecamy podawać z zieloną sałatką i ziemniaczanym puree.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 6-8 kotlecików z jagnięciny
  • 10 g listków mięty (ok. 1 drzewko)
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek + do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • do podania: puree ziemniaczane, zielone listki 

Miętę, syrop klonowy, ocet, obrany czosnek i oliwę blendujemy na gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem.

Oczyszczone i suche kotleciki polewamy połową sosu i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, żeby się zamarynowały.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na średnim ogniu smaży-my mięso, po 5-6 minut z każdej strony.

Podajemy z dodatkami, polane pozostałym sosem.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności