Kopytka w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Klasyczne kopytka w nowym wydaniu. Podane z sosem pomidorowym i szpinakiem zachwycą niejedno podniebienie.

Liczba porcji: 3-4

Składniki:

  • Kopytka:
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 1 jajko

Do gotowania:

  • sól
  • oliwa

Sos:

  • puszka pomidorów
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • pieprz, sól
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • oliwa

Do podania:

  • świeżo starty parmezan

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie około 25 minut, do miękkości. Odcedź i zgnieć praską. Wystudź.

Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę i jajko, wymieszaj. Przenieś całość na blat i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki. Podziel ciasto na kilka części i uformuj z każdej wałek o średnicy kciuka. Odcinaj niewiele kopytka. Gotuj w osolonej wodzie z odrobiną oliwy kilka minut od wypłynięcia. Podaj z sosem.

Sos:

W małym ganku podsmaż na łyżce oleju drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodaj puszkę pomidorów, szpinak, przyprawy oraz ocet balsamiczny i gotuj do zgęstnienia sosu i odparowania szpinaku. Na talerz nalej sos pomidorowo-szpinakowy i rozłóż na nim kopytka. Posyp parmezanem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności