Klasyczne kopytka w nowym wydaniu. Podane z sosem pomidorowym i szpinakiem zachwycą niejedno podniebienie.
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
- Kopytka:
- 500 g ziemniaków
- 100 g mąki
- 1 jajko
Do gotowania:
- sól
- oliwa
Sos:
- puszka pomidorów
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g mrożonego szpinaku
- pieprz, sól
- łyżeczka octu balsamicznego
- oliwa
Do podania:
- świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie około 25 minut, do miękkości. Odcedź i zgnieć praską. Wystudź.
Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę i jajko, wymieszaj. Przenieś całość na blat i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki. Podziel ciasto na kilka części i uformuj z każdej wałek o średnicy kciuka. Odcinaj niewiele kopytka. Gotuj w osolonej wodzie z odrobiną oliwy kilka minut od wypłynięcia. Podaj z sosem.
Sos:
W małym ganku podsmaż na łyżce oleju drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodaj puszkę pomidorów, szpinak, przyprawy oraz ocet balsamiczny i gotuj do zgęstnienia sosu i odparowania szpinaku. Na talerz nalej sos pomidorowo-szpinakowy i rozłóż na nim kopytka. Posyp parmezanem.