Jeżeli nudzą was klasyczne kopytka, to w wersji dyniowej się zakochacie. Idealnie pasuje do nich masło z dodatkiem świeżej szałwii. Pyszne są również odgrzane i podsmażone drugiego dnia na patelni.
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
- 750 g obranych ziemniaków
- 350 g dyni
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki soli
Masło szałwiowe:
- 4 łyżki masła
- 3-4 gałązki świeżej szałwii
Ziemniaki gotujemy i dobrze studzimy – najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w 200°C przez 20 minut (aż będzie miękka).
Ziemniaki tłuczemy bardzo dokładnie, dynię blendujemy i dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem i solą. Mąkę dodajemy stopniowo, zaczynając od i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Gotową masę dzielimy na mniejsze części, z każdej z nich formujemy wałek o grubości ok. 2-3 cm i odkrajamy małe kawałki pod skosem. W miarę potrzeby podsumujemy mąką. Ukrojone kluski wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy kilka minut, aż nie będą surowe w środku. Wyciągamy łyżką cedzakową do miski i od razu polewamy masłem szałwiowym.
Masło przygotowujemy w następujący sposób: na patelnię wrzucamy masło, topimy i dodajemy szałwię w całości. Chwilę podsmażamy i gotowe.