Klasyczny kotlet schabowy

Nieodłączny element polskiego obiadu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Najsmaczniejsze są smażone na smalcu, ale można też usmażyć na oleju.

Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 5 sztuk schabu w plastrach
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia

Kotlety rozbijamy za pomocą tłuczka na cienkie plastry. Można przykryć je do tego folią spożywcza, żeby ograniczyć pryskanie. Obficie solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem z obu stron.

W 2 głębokich talerzach przygotowujemy panierkę. W jednym rozbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą.

Każdy kotlet najpierw obtaczamy w jajku, następnie w bułce.

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość smalcu lub oleju i na średnim ogniu smażymy kotlety, po kilka minut z każdej strony.

Podajemy najlepiej od razu na ciepło.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności