Nieodłączny element polskiego obiadu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Najsmaczniejsze są smażone na smalcu, ale można też usmażyć na oleju.
Liczba porcji: 5
Składniki:
- 5 sztuk schabu w plastrach
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
- sól, pieprz
- smalec do smażenia
Kotlety rozbijamy za pomocą tłuczka na cienkie plastry. Można przykryć je do tego folią spożywcza, żeby ograniczyć pryskanie. Obficie solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem z obu stron.
W 2 głębokich talerzach przygotowujemy panierkę. W jednym rozbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do drugiego wsypujemy bułkę tartą.
Każdy kotlet najpierw obtaczamy w jajku, następnie w bułce.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość smalcu lub oleju i na średnim ogniu smażymy kotlety, po kilka minut z każdej strony.
Podajemy najlepiej od razu na ciepło.