Klasyczne pączki z nadzieniem

Klasyczne smażone pączki drożdżowe. Pączki nadziewamy po usmażeniu. Dzięki temu łatwiej się je smaży i można zmieścić więcej nadzienia.

Liczba porcji: 15 pączków

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 125 ml letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 45 g cukru
  • 6 żółte
  • 100 g masła
  • 1 łyżka wódki
  • 300 g konfitury np. malinowej
  • (składniki powinny być w temp. pokojowej)

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy odrobinę mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki. Będzie dość luźne. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia,
aż podwoi objętość. Ciasto nabieramy za pomocą łyżki (każda porcja po 40-50 g), formujemy okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki i układamy je na omączonym blacie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aby podwoiły objętość. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy w temperaturze 175-180ºC z obu stron. 7. Jeszcze ciepłe nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego i specjalnej końcówki. Posypujemy cukrem pudrem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności