Klasyczne smażone pączki drożdżowe. Pączki nadziewamy po usmażeniu. Dzięki temu łatwiej się je smaży i można zmieścić więcej nadzienia.
Liczba porcji: 15 pączków
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 125 ml letniego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 45 g cukru
- 6 żółte
- 100 g masła
- 1 łyżka wódki
- 300 g konfitury np. malinowej
- (składniki powinny być w temp. pokojowej)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy odrobinę mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki. Będzie dość luźne. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia,
aż podwoi objętość. Ciasto nabieramy za pomocą łyżki (każda porcja po 40-50 g), formujemy okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki i układamy je na omączonym blacie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy, aby podwoiły objętość. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy w temperaturze 175-180ºC z obu stron. 7. Jeszcze ciepłe nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego i specjalnej końcówki. Posypujemy cukrem pudrem.