Kawa dyniowa

Kawa dyniowa, która trochę jest jak deser. Słodka, korzenna, z dodatkiem dyniowego puree i bitej śmietany. Możemy modyfikować poziom mocy kawy, zaparzając mocniejszą lub słabszą. Tak samo ze słodkością – dodajemy tyle miodu lub syropu klonowego, ile lubimy.

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2-3 łyżeczki kawy mielonej
  • 250 ml wody
  • 300 ml mleka
  • 4-5 łyżek dyniowego puree
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • miód lub cukier klonowy
  • bita śmietana\

Wodę gotujemy w czajniku i zaparzamy kawę. Mleko, dyniowe puree i przyprawy dodajemy do rondelka i zagotowujemy. Dolewamy kawę i słodzimy według upodobania. Przelewamy do szklanek. Dekorujemy np. bitą śmietaną.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności