Kawa dyniowa, która trochę jest jak deser. Słodka, korzenna, z dodatkiem dyniowego puree i bitej śmietany. Możemy modyfikować poziom mocy kawy, zaparzając mocniejszą lub słabszą. Tak samo ze słodkością – dodajemy tyle miodu lub syropu klonowego, ile lubimy.
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2-3 łyżeczki kawy mielonej
- 250 ml wody
- 300 ml mleka
- 4-5 łyżek dyniowego puree
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- miód lub cukier klonowy
- bita śmietana\
Wodę gotujemy w czajniku i zaparzamy kawę. Mleko, dyniowe puree i przyprawy dodajemy do rondelka i zagotowujemy. Dolewamy kawę i słodzimy według upodobania. Przelewamy do szklanek. Dekorujemy np. bitą śmietaną.