Kaszotto z warzywami

Składniki:

  • 200g kaszy pęczak
  • woda
  • cebula
  • marchew
  • pół czerwonej papryki
  • korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 100 gram pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 50 gram parmezanu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij w garnku, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż chwilę.

Dodaj do garnka pokrojoną w kostkę  marchew i pietruszkę (korzeń).

Następnie dodaj paprykę i podsmaż.

Pokrój pieczarki i cukinię w plasterki i podsmażaj z resztą warzyw.

Dodaj kaszę pęczak i połącz z warzywami. Dolej podwójną ilość wody jaką zajmuje kasza w kubku. dopraw solą

Przykryj garnek i gotuj około 15-20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Gdy kasza wchłonie cały płyn, zdejmij garnek z ognia.

Dodaj masło i parmezan, wymieszaj.

Gotowe kaszotto podaj z natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności