Składniki:
- 200g kaszy pęczak
- woda
- cebula
- marchew
- pół czerwonej papryki
- korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 100 gram pieczarek
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- 50 gram parmezanu
- sól, pieprz
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij w garnku, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż chwilę.
Dodaj do garnka pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę (korzeń).
Następnie dodaj paprykę i podsmaż.
Pokrój pieczarki i cukinię w plasterki i podsmażaj z resztą warzyw.
Dodaj kaszę pęczak i połącz z warzywami. Dolej podwójną ilość wody jaką zajmuje kasza w kubku. dopraw solą
Przykryj garnek i gotuj około 15-20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Gdy kasza wchłonie cały płyn, zdejmij garnek z ognia.
Dodaj masło i parmezan, wymieszaj.
Gotowe kaszotto podaj z natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.