Karkówka w marynacie miodowo-czosnkowej

Klasyka każdego grilla – karkówka. Przygotowaliśmy ją w marynacie z miodu i czosnku, a podaliśmy z grillowanymi młodymi ziemniaczkami.

Liczba porcji: 4-5

Składniki:

  • 500 g karkówki w plastrach
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól

Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, oliwę, sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania (można na całą noc). Ziemniaki myjemy dokładnie (nie obieramy) i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, obficie solimy i gotujemy ok. 10 minut – nie mogą się rozgotować. Ugotowane odcedzamy i studzimy. Kroimy na łódeczki, mieszamy z oliwą i wędzoną papryką. W razie potrzeby dosalamy.

Mięso wyciągamy z lodówki ok. godzinę przed planowanym grillowaniem. Na rozpalonym grillu układamy mięso, ziemniaki wykładamy na tackę. Karkówkę grillujemy po kilka minut z każdej strony. Ziemniaki co jakiś czas mieszamy. Podajemy od razu.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności