Klasyka każdego grilla – karkówka. Przygotowaliśmy ją w marynacie z miodu i czosnku, a podaliśmy z grillowanymi młodymi ziemniaczkami.
Liczba porcji: 4-5
Składniki:
- 500 g karkówki w plastrach
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- gałązka rozmarynu
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, oliwę, sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania (można na całą noc). Ziemniaki myjemy dokładnie (nie obieramy) i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, obficie solimy i gotujemy ok. 10 minut – nie mogą się rozgotować. Ugotowane odcedzamy i studzimy. Kroimy na łódeczki, mieszamy z oliwą i wędzoną papryką. W razie potrzeby dosalamy.
Mięso wyciągamy z lodówki ok. godzinę przed planowanym grillowaniem. Na rozpalonym grillu układamy mięso, ziemniaki wykładamy na tackę. Karkówkę grillujemy po kilka minut z każdej strony. Ziemniaki co jakiś czas mieszamy. Podajemy od razu.