Jogurtowe ciasto cytrynowe

Puszyste, bardzo cytrynowe i proste w przygotowaniu ciasto.

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 3 jajka
  • 225 g cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 75 g masła
  • 3 cytryny
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru pudru

 

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z 3 cytryn. W rondelku umieszczamy masło i skórkę z cytryn, stawiamy na małym ogniu i mieszamy, aż masło się roztopi. Odstawiamy.

Jajka i cukier ubijamy na puszystą, jasną masę. Dodajemy jogurt i miksujemy jeszcze chwilę. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy delikatnie łopatką do połączenia składników. Wlewamy masło i ponownie mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 60 minut (po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem, czy już się upiekło).

Jedną z cytryn przekrawamy na pół i wyciskamy sok z jednej połówki. Mieszamy z cukrem pudrem na gładki lukier. Upieczone i ostudzone ciasto polewamy lukrem.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności