Puszyste, bardzo cytrynowe i proste w przygotowaniu ciasto.
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 3 jajka
- 225 g cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 75 g masła
- 3 cytryny
- 170 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru pudru
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z 3 cytryn. W rondelku umieszczamy masło i skórkę z cytryn, stawiamy na małym ogniu i mieszamy, aż masło się roztopi. Odstawiamy.
Jajka i cukier ubijamy na puszystą, jasną masę. Dodajemy jogurt i miksujemy jeszcze chwilę. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy delikatnie łopatką do połączenia składników. Wlewamy masło i ponownie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 60 minut (po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem, czy już się upiekło).
Jedną z cytryn przekrawamy na pół i wyciskamy sok z jednej połówki. Mieszamy z cukrem pudrem na gładki lukier. Upieczone i ostudzone ciasto polewamy lukrem.