Jajko po benedyktyńsku ze szparagami – La Bonita

Jajko po benedyktyńsku ze szparagami

Odświeżona wersja klasycznego dania śniadaniowego ze szparagami zamiast boczku.

Składniki na 2 porcje :

  •  2 kawałki pieczywa, np. bułki
  •  2 jajka i 2 żółtka
  •  łyżka soku z cytryny
  •  100 g masła
  •  2 łyżki octu winnego
  •  pół pęczka zielonych szparagów
  •  szczypiorek
  •  rukola

Zacznij od przygotowania sosu holenderskiego.

W małym rondelku rozpuść masło.

Na garnku z gotującą się wodą postaw miskę z 2 żółtkami. Dodaj sok z cytryny. Ubij żółtka aż staną się puszyste.

Dodawaj po trochę gorącego masła cały czas ubijając.

Gotowy sos przelej do małego naczynia.

Szparagi ugotuj przez około 5-6 minut.

Pieczywo zrumień na patelni.

W średnim garnku zagotuj wodę z octem. Wbij jajko do szklanki.

Zrób wir w gotującej się wodzie i w sam środek wlej jajko. Gotuj około 5 minut na średnim ogniu do czasu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.

Na pieczywie ułóż rukolę i szparagi. Połóż jajko w koszulce i polej sosem holenderskim. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Joanna Byczkiewicz –  www.instagram.com/o_pietruszka_blog

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności