Odświeżona wersja klasycznego dania śniadaniowego ze szparagami zamiast boczku.
Składniki na 2 porcje :
- 2 kawałki pieczywa, np. bułki
- 2 jajka i 2 żółtka
- łyżka soku z cytryny
- 100 g masła
- 2 łyżki octu winnego
- pół pęczka zielonych szparagów
- szczypiorek
- rukola
Zacznij od przygotowania sosu holenderskiego.
W małym rondelku rozpuść masło.
Na garnku z gotującą się wodą postaw miskę z 2 żółtkami. Dodaj sok z cytryny. Ubij żółtka aż staną się puszyste.
Dodawaj po trochę gorącego masła cały czas ubijając.
Gotowy sos przelej do małego naczynia.
Szparagi ugotuj przez około 5-6 minut.
Pieczywo zrumień na patelni.
W średnim garnku zagotuj wodę z octem. Wbij jajko do szklanki.
Zrób wir w gotującej się wodzie i w sam środek wlej jajko. Gotuj około 5 minut na średnim ogniu do czasu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
Na pieczywie ułóż rukolę i szparagi. Połóż jajko w koszulce i polej sosem holenderskim. Posyp posiekanym szczypiorkiem.