Jajka zapiekane w awokado – La Bonita

Jajka zapiekane w awokado

Bogate w białko i zdrowe tłuszcze sycące śniadanie. W dodatku pięknie się prezentuje i robi się praktycznie samo!

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 małe jajka
  • 4 kawałki wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • 1 duży pomidor
  • 1/4 limonki
  • garść świeżej kolendry

 

Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Wydrążamy jeszcze trochę miąższu i w każdej połówce układamy po kawałku łososia. Połówki układamy na odwróconej do góry nogami foremce do muffinek (dzięki temu nie będą się przewracać) a następnie wlewamy do nich po 1 jajku. Dodajemy sól i pieprz. Pieczemy ok 15 minut w 200°C.

W tym czasie kroimy pomidora, siekamy kolendrę. Mieszamy wszystko z sokiem z limonki i dodajemy sól i pieprz do smaku. Zapieczone awokado podajemy z salsą z pomidora.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności