Bogate w białko i zdrowe tłuszcze sycące śniadanie. W dodatku pięknie się prezentuje i robi się praktycznie samo!
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 4 małe jajka
- 4 kawałki wędzonego łososia
- sól, pieprz
- 1 duży pomidor
- 1/4 limonki
- garść świeżej kolendry
Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Wydrążamy jeszcze trochę miąższu i w każdej połówce układamy po kawałku łososia. Połówki układamy na odwróconej do góry nogami foremce do muffinek (dzięki temu nie będą się przewracać) a następnie wlewamy do nich po 1 jajku. Dodajemy sól i pieprz. Pieczemy ok 15 minut w 200°C.
W tym czasie kroimy pomidora, siekamy kolendrę. Mieszamy wszystko z sokiem z limonki i dodajemy sól i pieprz do smaku. Zapieczone awokado podajemy z salsą z pomidora.