Hummus dyniowy

Dyniowa wersja popularnej pasty z ciecierzycy. Idealna na śniadanie lub

Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • 1,5 szklanki ciecierzycy
  • 500 g dyni hokkaido
  • 130 g tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Dodatkowo do podania:

  • natka pietruszki, czarny sezam, oliwa, pestki dyni

Ciecierzycę gotujemy do miękkości (można wcześniej namoczyć ją w wodzie przez noc). W tym czasie dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku – 30 minut w 220°C. Studzimy. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, dodajemy dynię (kilka kostek zostawiamy do dekoracji), tahini, obrany członek, oliwę, sok z cytryny i blendujemy na gładki krem, stopniowo dodając wodę. Na koniec doprawiamy solą do smaku. Podajemy posypany natką pietruszki, sezamem, pestkami dyni i polany oliwą.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności