Dyniowa wersja popularnej pasty z ciecierzycy. Idealna na śniadanie lub
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
- 1,5 szklanki ciecierzycy
- 500 g dyni hokkaido
- 130 g tahini
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Dodatkowo do podania:
natka pietruszki, czarny sezam, oliwa, pestki dyni
Ciecierzycę gotujemy do miękkości (można wcześniej namoczyć ją w wodzie przez noc). W tym czasie dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku – 30 minut w 220°C. Studzimy. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, dodajemy dynię (kilka kostek zostawiamy do dekoracji), tahini, obrany członek, oliwę, sok z cytryny i blendujemy na gładki krem, stopniowo dodając wodę. Na koniec doprawiamy solą do smaku. Podajemy posypany natką pietruszki, sezamem, pestkami dyni i polany oliwą.