Huevos rancheros to meksykańskie śniadanie, składające się z tortilli, fasoli, pomidorowej pasty oraz jajek. Pasty z fasoli i pomidorów można kupić gotowe, ale są dość łatwe w przygotowaniu samodzielnie
Liczba porcji: 2
Składniki na pastę pomidorową:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka passaty pomidorowej
- 4-6 plastrów marynowanych papryczek jalapeno
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- sól, pieprz
Składniki na pastę fasolową:
- 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 plastry marynowanych papryczek jalapeno
- sól, pieprz
Pozostałe składniki:
- 2 tortille
- 4 jajka
- 1 awokado
- świeża kolendra i limonka do podania
- oliwa z oliwek do smażenia
Cebulę i czosnek siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki pasty pomidorowej wkładamy do malaksera i miksujemy na gładko. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy kilka minut, aż woda odparuje i pasta zgęstnieje.
Fasolę odcedzamy tylko do połowy, zostawiając trochę zalewy. Składniki na pastę fasolową wkładamy do malaksera i miksujemy na gładko.
Tortille podsmażamy z obu stron na dużej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Na tej samek patelni smażymy jajka sadzone.
Na podsmażone tortille wykładamy porcję każdej pasty, po 2 jajka, plastry awokado. Dekorujemy świeżą kolendrą.