Huevos rancheros

Huevos rancheros to meksykańskie śniadanie, składające się z tortilli, fasoli, pomidorowej pasty oraz jajek. Pasty z fasoli i pomidorów można kupić gotowe, ale są dość łatwe w przygotowaniu samodzielnie

Liczba porcji: 2

Składniki na pastę pomidorową:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka passaty pomidorowej
  • 4-6 plastrów marynowanych papryczek jalapeno
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól, pieprz

Składniki na pastę fasolową:

  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 1/2 cebuli       
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 plastry marynowanych papryczek jalapeno
  • sól, pieprz

Pozostałe składniki:

  • 2 tortille
  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • świeża kolendra i limonka do podania
  • oliwa z oliwek do smażenia

Cebulę i czosnek siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki pasty pomidorowej wkładamy do malaksera i miksujemy na gładko. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy kilka minut, aż woda odparuje i pasta zgęstnieje.

Fasolę odcedzamy tylko do połowy, zostawiając trochę zalewy. Składniki na pastę fasolową wkładamy do malaksera i miksujemy na gładko.

Tortille podsmażamy z obu stron na dużej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Na tej samek patelni smażymy jajka sadzone.

Na podsmażone tortille wykładamy porcję każdej pasty, po 2 jajka, plastry awokado. Dekorujemy świeżą kolendrą.

 

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności