Hiszpańskie churrosy

Jeśli nie spotkaliście się jeszcze z hiszpańską wersją pączków, to możemy Wam powiedzieć jedno – wiele straciliście! Churrosy są o wiele szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu niż nasze tradycyjne pączki, a smakują…..obłędnie!

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • około 250 g smalcu (może być też olej rzepakowy)
  • polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30%, 50 g ciemnej czekolady, pół łyżki masła, szczypta cynamonu, szczypta chili

Przygotowanie:

Zagotuj mleko, rozpuszczając w nim masło, cukier, cukier wanilinowy i sól.
Zmniejsz ogień, dodaj mąkę i ucieraj całość kilka minut aż do momentu, gdy masa stanie się gęsta i gładka. Gotową masę odstaw do miski i pozwól jej się ostudzić.
Wbij jajka i zmiksuj aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Rozgrzej w garnku smalec lub olej. Gdy tłuszcz będzie już gorący, możesz zmniejszyć jego temperaturę. Ostatecznie nie chodzi o to, by spalić nasze churrosy, ale by nadać im ładny, złoty kolor.
Ciasto przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego, a następnie wyciskaj około 10-centymetrowe porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz.
Churrosy smażymy krótko – po kilka minut, aż nabiorą złotego koloru z obu stron. Gdy tak się stanie, wyciągamy je i układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
W międzyczasie przygotowujemy sos czekoladowy: łączymy śmietankę, cynamon, chili i zagotowujemy. Dodajemy masło i pokruszoną czekoladę. Mieszamy całość aż do uzyskania gładkiej polewy.
Aby nasze churrosy jak najbardziej przypominały te oryginalne, ich końcówki możemy przyciąć nożem. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem i polewamy przygotowanym wcześniej gorącym sosem czekoladowym.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności