Jeśli nie spotkaliście się jeszcze z hiszpańską wersją pączków, to możemy Wam powiedzieć jedno – wiele straciliście! Churrosy są o wiele szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu niż nasze tradycyjne pączki, a smakują…..obłędnie!
Składniki:
- 150 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 2 jajka
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- około 250 g smalcu (może być też olej rzepakowy)
- polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30%, 50 g ciemnej czekolady, pół łyżki masła, szczypta cynamonu, szczypta chili
Przygotowanie:
Zagotuj mleko, rozpuszczając w nim masło, cukier, cukier wanilinowy i sól.
Zmniejsz ogień, dodaj mąkę i ucieraj całość kilka minut aż do momentu, gdy masa stanie się gęsta i gładka. Gotową masę odstaw do miski i pozwól jej się ostudzić.
Wbij jajka i zmiksuj aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Rozgrzej w garnku smalec lub olej. Gdy tłuszcz będzie już gorący, możesz zmniejszyć jego temperaturę. Ostatecznie nie chodzi o to, by spalić nasze churrosy, ale by nadać im ładny, złoty kolor.
Ciasto przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego, a następnie wyciskaj około 10-centymetrowe porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz.
Churrosy smażymy krótko – po kilka minut, aż nabiorą złotego koloru z obu stron. Gdy tak się stanie, wyciągamy je i układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
W międzyczasie przygotowujemy sos czekoladowy: łączymy śmietankę, cynamon, chili i zagotowujemy. Dodajemy masło i pokruszoną czekoladę. Mieszamy całość aż do uzyskania gładkiej polewy.
Aby nasze churrosy jak najbardziej przypominały te oryginalne, ich końcówki możemy przyciąć nożem. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem i polewamy przygotowanym wcześniej gorącym sosem czekoladowym.