Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym

Liczba porcji: 20-30 pączków

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • opcjonalnie papryczka chili

 

Wodę i masło podgrzewamy w średniej wielkości garnku. Zmniejszamy ogień i dorzucamy przesianą mąkę z solą i cynamonem. Energicznie mieszamy, aż mąka się zaparzy, a masa zgęstnieje. Schładzamy.

Dodajemy po 1 jajku i za każdym razem miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni do temperatury 180°C. Wyciskamy paski ciasta, ucinając je nożyczkami. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoto.

Gorące obtaczamy w cukrze z cynamonem. Czekoladę i śmietankę podgrzewamy w małym rondelku, aż czekolada się rozpuści. Możemy dodać papryczkę chili dla ostrości. Mieszamy dokładnie i z tak przygotowanym sosem podajemy churros.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności