Liczba porcji: 20-30 pączków
Składniki:
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietanki 30%
- opcjonalnie papryczka chili
Wodę i masło podgrzewamy w średniej wielkości garnku. Zmniejszamy ogień i dorzucamy przesianą mąkę z solą i cynamonem. Energicznie mieszamy, aż mąka się zaparzy, a masa zgęstnieje. Schładzamy.
Dodajemy po 1 jajku i za każdym razem miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni do temperatury 180°C. Wyciskamy paski ciasta, ucinając je nożyczkami. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoto.
Gorące obtaczamy w cukrze z cynamonem. Czekoladę i śmietankę podgrzewamy w małym rondelku, aż czekolada się rozpuści. Możemy dodać papryczkę chili dla ostrości. Mieszamy dokładnie i z tak przygotowanym sosem podajemy churros.