Jesienny, kremowy gulasz z wołowiny. Dzięki przygotowaniu w szybkowarze skrócimy czas gotowania o połowę. Proponujemy podawać z kiszonym ogórkiem i kaszą gryczaną.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g dyni, np. piżmowej
- 600 ml bulionu wołowego
- 250 ml wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżka oleju
Cebulę i czosnek kroimy. W szybkowarze rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa oraz czerwoną paprykę. Podsmażamy, aż zmiękną. Dodajemy pokrojone mięso i ponownie obsmażamy. Do szybkowaru wrzucamy pozostałe składniki: obraną i pokrojoną dynię, bulion, wino i pozostałe przyprawy. Zamykamy szybkowar i gotujemy 45 minut od momentu zagotowania się. Podajemy np. z kaszą i ogórkiem kiszonym.