Gulasz wołowy z dynią z szybkowaru

Jesienny, kremowy gulasz z wołowiny. Dzięki przygotowaniu w szybkowarze skrócimy czas gotowania o połowę. Proponujemy podawać z kiszonym ogórkiem i kaszą gryczaną.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g dyni, np. piżmowej
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 250 ml wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju

Cebulę i czosnek kroimy. W szybkowarze rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa oraz czerwoną paprykę. Podsmażamy, aż zmiękną. Dodajemy pokrojone mięso i ponownie obsmażamy. Do szybkowaru wrzucamy pozostałe składniki: obraną i pokrojoną dynię, bulion, wino i pozostałe przyprawy. Zamykamy szybkowar i gotujemy 45 minut od momentu zagotowania się. Podajemy np. z kaszą i ogórkiem kiszonym.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności