Gofry z patelni z jajkami i bekonem.

Gofry z patelni z jajkami i bekonem. To szybka i oryginalna wersja gofrów. Gofry z patelni sprawdzą się jako baza dań wytrawnych jak i słodkich.

Składniki :

    • 2 jajka
    • 300 ml mleka
    • 250 g mąki
    • 50 ml oleju
    • duża szczypta soli
    • pół łyżeczki sody
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do podania:

  •  jajka sadzone,
  • boczek,
  • rukola

Przygotowanie:

  1. Połącz mleko, jajka i olej. (składniki mokre)
  2. Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. (składniki suche)
  3. Dodaj składniki mokre do suchych. Wymieszaj tylko do połączenia.
  4. Rozgrzej patelnię grillową z łyżką oleju.
  5. Nalej połowę ciasta i smaż na niskim ogniu około 4-5 minut.
  6. Przewróć ciasto na drugą stronę używając dużej łopatki. Smaż kilka minut.
  7. Podziel otrzymany gofr np. na cztery części. Usmaż kolejny.
  8. Podaj z rukolą, sadzonym jajkiem i boczkiem.
Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności