Gofry z patelni z jajkami i bekonem. To szybka i oryginalna wersja gofrów. Gofry z patelni sprawdzą się jako baza dań wytrawnych jak i słodkich.
Składniki :
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 250 g mąki
- 50 ml oleju
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Do podania:
- jajka sadzone,
- boczek,
- rukola
Przygotowanie:
- Połącz mleko, jajka i olej. (składniki mokre)
- Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. (składniki suche)
- Dodaj składniki mokre do suchych. Wymieszaj tylko do połączenia.
- Rozgrzej patelnię grillową z łyżką oleju.
- Nalej połowę ciasta i smaż na niskim ogniu około 4-5 minut.
- Przewróć ciasto na drugą stronę używając dużej łopatki. Smaż kilka minut.
- Podziel otrzymany gofr np. na cztery części. Usmaż kolejny.
- Podaj z rukolą, sadzonym jajkiem i boczkiem.