Gęsty i pożywny żurek z wędzonką i suszonymi grzybami

Gęsty i pożywny żurek z wędzonką i suszonymi grzybami

Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • Kiełbasa wędzona 250g
  • Wędzone żeberka 500g
  • Boczek wędzony 200g
  • Suszone grzyby garść
  • Zakwas na żur 0,5l
  • Listek laurowy 1szt
  • Ziele angielskie 3szt
  • Cebula 2szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej do smażenia
  • Marchewka 1szt
  • Bulion 2 l.
  • Majeranek 1 łyżka
  • Ziemniaki 2szt
  • Natka pietruszki garść

Przygotowanie:

Żeberka zalej bulionem, dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzyby i gotuj ok 20-30min pod przykryciem. Kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim pokrojone kawałki mięsa. Kiedy będą rumiane dodaj cebulę, czosnek i smaż aż będą miękkie. Marchewkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty. Całość dodajemy do gotujących się żeberek (jeżeli płyn za bardzo się wygotuje dodajemy wody dla uzupełnienia). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy niemal do miękkości. Następnie zakwas dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy, cały czas ją mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość gotujemy jeszcze ok 10 min uważając aby zupa się nie przypaliła.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności