Gęsty i pożywny żurek z wędzonką i suszonymi grzybami
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
- Kiełbasa wędzona 250g
- Wędzone żeberka 500g
- Boczek wędzony 200g
- Suszone grzyby garść
- Zakwas na żur 0,5l
- Listek laurowy 1szt
- Ziele angielskie 3szt
- Cebula 2szt
- Czosnek 3 ząbki
- Olej do smażenia
- Marchewka 1szt
- Bulion 2 l.
- Majeranek 1 łyżka
- Ziemniaki 2szt
- Natka pietruszki garść
Przygotowanie:
Żeberka zalej bulionem, dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzyby i gotuj ok 20-30min pod przykryciem. Kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim pokrojone kawałki mięsa. Kiedy będą rumiane dodaj cebulę, czosnek i smaż aż będą miękkie. Marchewkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do reszty. Całość dodajemy do gotujących się żeberek (jeżeli płyn za bardzo się wygotuje dodajemy wody dla uzupełnienia). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy niemal do miękkości. Następnie zakwas dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy, cały czas ją mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość gotujemy jeszcze ok 10 min uważając aby zupa się nie przypaliła.